Частично бедствено положение обяви Божурище след пороите вчера.  Най-силно пострадали

...
 Частично бедствено положение обяви Божурище след пороите вчера.  Най-силно пострадали
Коментари Харесай

След бурята: Божурище обяви частично бедствено положение. Най-пострадало е Хераково

 

Частично бедствено състояние разгласи Божурище след пороите през вчерашния ден. 
Най-силно потърпевши са три села в общината и квартал в града. С вредите от градушката се бори и София, а мъжът, който беше изумен от гръмотевица в квартал „ Младост “, ще бъде изписан на следващия ден.

30-годишният мъж е оживял като по знамение, има изгаряния по ръцете и краката

Десетки наводнени къщи и изби, развалено имущество, отнесени улици и потънали дворове. Такава е най-общо картината в една от най-пострадалите махали в селото Бобен.

В някои къщи приливната вълна е потопила двора. Освен в столицата и региона, щедро количество дъжд валя и в Ловешко и Габровско.

 Ученик от Стара Загора: Полицаят ме мислеше за 13-годишна, изпрати клип със полово наличие 3 мин. Ученик от Стара Загора: Полицаят ме мислеше за 13-годишна, изпрати клип със полово наличие  Майка с щерка са били евакуирани при бурята в София (ГАЛЕРИЯ) 2 мин. Майка с щерка са били евакуирани при бурята в София (ГАЛЕРИЯ)  Автомобил падна от 10 метра височина на 1 мин. Автомобил падна от 10 метра височина на " Самоковско шосе " в София  Жълт код и през днешния ден за превалявания и гръмотевични стихии, вероятни са и градушки 2 мин. Жълт код и през днешния ден за превалявания и гръмотевични стихии, вероятни са и градушки  Димитър Любенов за първи път пред медиите: Получи се каръшка, нелепа обстановка 2 мин. Димитър Любенов за първи път пред медиите: Получи се каръшка, нелепа обстановка  Как се гласоподава на избори 3 мин. Как се гласоподава на избори " 2 в 1 ": Росица Матева сподели разликите в бюлетините в ефира на bTV  Ученик от Стара Загора: Полицаят ме мислеше за 13-годишна, изпрати клип със полово наличие 3 мин. Ученик от Стара Загора: Полицаят ме мислеше за 13-годишна, изпрати клип със полово наличие  Майка с щерка са били евакуирани при бурята в София (ГАЛЕРИЯ) 2 мин. Майка с щерка са били евакуирани при бурята в София (ГАЛЕРИЯ)  Автомобил падна от 10 метра височина на 1 мин. Автомобил падна от 10 метра височина на " Самоковско шосе " в София  Жълт код и през днешния ден за превалявания и гръмотевични стихии, вероятни са и градушки 2 мин. Жълт код и през днешния ден за превалявания и гръмотевични стихии, вероятни са и градушки  Димитър Любенов за първи път пред медиите: Получи се каръшка, нелепа обстановка 2 мин. Димитър Любенов за първи път пред медиите: Получи се каръшка, нелепа обстановка  Как се гласоподава на избори 3 мин. Как се гласоподава на избори " 2 в 1 ": Росица Матева сподели разликите в бюлетините в ефира на bTV

Ганчо Марков разчиства двора на къщата, в която през вчерашния ден бил на посетители. и видял, по какъв начин реката приижда и залива парцела. Нивото бързо се повишава и мъжът се качва на втория етаж:

„ Колите мъчно може да ги извадим в този момент. Ще мислим по какъв начин и тук се надяваме на помощ от техниката да ни разчистят най-малко пътя “, споделя Ганчо.

 Тапи и провали в София след пороя Снимка: bTV

Щетите са обилни, само че точната оценка занапред следва, споделиха локалните управляващи.

С следствията се борят и в столицата - паднали дървета и наводнени изби.

Сред най-пострадалите са Казичене, Кривина, Долни Богров, Христо Ботев и Слатина. Столичната община установи запушени шахти или липса на такива.

Силен дъжд падна  и в Ловешко над Рибарица. Река заля дворове на къщи.

А наводнените улици и изби в Габрово общината изясни с неспособността на канализационната система навреме да поеме толкоз доста дъжд.

Сработи ли изцяло мълниезащитата в градска среда?

Снимка: Аз, репортерът

Експерти напомнят, че даже и с гръмоотводи по постройките - когато се намираме навън при стихия, не сме в сигурност.

Енергията на една гръмотевица се равнява на тази на 10 централи като АЕЦ „ Козлодуй “. Светкавиците пада на мястото с най-ниско противодействие, изясняват специалисти.

Не са установени изгаряния по тялото му, оповестяват лекарите в болничното заведение, където е настанен

„ Тя попада там, където откри за най-добре. Това е природа. Че мълнията е попаднало на светофара е напълно инцидентно. Често мълнията попада на електропроводи също. Ние би трябвало да намерим опция да създадем оптималната отбрана “, съобщи инж. Христомир Иванов, специалист по мълниезащита в КАИБ.

Ако не съблюдаваме главните ограничения - гръмоотводите не биха могли да ни предпазят задоволително дейно. Но специалистът, който е взел участие в основаването на в този момент настоящата разпоредба за мълниезащита, е безапелационен - нужно е тя да се актуализира.

Снимка: iStock

„ Гръмотевичната интензивност се е нараснала в пъти “, сподели инж. Иванов.

Oт районното министерство обявиха, че през последната година в строителния надзор няма постъпили сигнали за нарушавания на наредбата: „ Поради зачестилите случаи на попадения на мълнии върху хора, здания и уреди, Министерство на регионалното развитие образува работна група, която прегледа експертни оферти (...) по повод възстановяване на изискванията за надзор и следващ надзор на мълниезащитни уредби. Въз основа на предложенията министерството приготвя промени в тази част на наредбата. “

Оттам допълниха, че строителният надзор прави периодически инспекции за редовността на гръмоотводите.

Какво може да създадем , за да понижим риска за себе си при мълнии

Ако сте навън, да вземем за пример на поляна - клекнете с компактно прилепнали крайници и наведете главата си надолу, обхващайки глезените си с ръце.Слезте от велосипеда.Изключете мобилните си телефони и не носете железни предмети.Отдалечете се от електропроводи, железни структури и заграждения, дървета и водоеми.Ако сте вкъщи - изключете електроуредите, затворете прозорците.При стихия не се къпете, не мийте чинии и не правете каквото и да е, обвързвано с вода. Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР